X

BLOG GOV-IS

Izbrane zanimivosti, novice in novitete.

Blog

Zakaj se je na dopust potrebno pripraviti tudi digitalno?

Poleg vseh očitnih stvari, bi morali na dopust pripraviti tudi naše mobilne naprave in prenosnike. S pravilno pripravo in previdnostjo bomo brezskrbno uživali na počitnicah, ne da bi nas skrbelo za varnost naših digitalnih življenj.

Zakaj se je na dopust potrebno pripraviti tudi digitalno?

Če že sam dostop do interneta ni prinesel dela na dopust, so ga pametni telefoni in razni Free Wi-Fi kafiči zagotovo. Sploh v tujini se povezujemo v neznana omrežja, da pridobimo dostop do podatkov, mailov ali zgolj informacij rumenega tiska.

Dopustniško sproščenost seveda s pridom izkoriščajo kibernetski kriminalci, vse skupaj pa povečuje tveganje za krajo podatkov in druge oblike kibernetskih napadov.

 

Na kaj moramo biti pozorni med dopustom?

(Kar se tiče kibernetske varnosti seveda.)

 

Nezavarovane Wi-Fi povezave: Na dopustu se pogosto povežemo na javne ali nezavarovane Wi-Fi povezave v hotelih, kavarnah, letališčih in drugih javnih mestih. Takšne povezave so lahko tarča kibernetskih napadalcev, ki prestrezajo podatke, ki jih pošiljamo in prejemamo.

Phishing napadi: Phishing je tehnika, pri kateri kibernetski kriminalci s pomočjo lažnih in zelo legitimnih sporočil (emailov) poskušajo pridobiti naše osebne podatke, kot so na primer gesla in številke kreditnih kartic. Med dopustom smo navadno manj pozorni in veliko bolj verjetno pademo v te pasti.

Kraja naprav: Na potovanjih so naši prenosniki, tablice in pametni telefoni bolj izpostavljeni kraji. Kraja teh naprav lahko privede do dostopa do občutljivih osebnih in poslovnih podatkov.

Zlonamerna programska oprema (malware): Prenosi aplikacij in datotek iz nepreverjenih virov lahko prinesejo zlonamerno programsko opremo, ki lahko okuži naše naprave, ukrade podatke ali jih zaklene do plačila odkupnine (ransomware).

 

Kako se zaščititi pred kibernetskimi nevarnostmi?

 

Eden najučinkovitejših načinov za zaščito pred kibernetskimi napadi je uporaba večfaktorske avtentikacije (MFA). MFA je varnostni postopek, ki zahteva, da uporabnik predloži dva ali več dokazov (faktorjev) za preverjanje svoje identitete, preden dobi dostop do računa ali storitve.

 

Prednosti večfaktorske avtentikacije (MFA)

Povečana varnost: MFA znatno zmanjša tveganje nepooblaščenega dostopa do vaših računov. Tudi če napadalec pridobi vaše geslo, bo potreboval še dodatni faktor (npr. kodo poslan na vaš mobilni telefon ali biometrični podatek), da bi dostopil do vašega računa.

Zaščita pred phishing napadi: MFA zmanjšuje uspešnost phishing napadov. Tudi če napadalec uspe pridobiti vaše geslo preko phishing e-pošte, mu brez dodatnega avtentikacijskega faktorja ne bo uspelo dostopati do vašega računa.

Omejevanje škode ob kraji gesel: Čeprav lahko napadalci vdirajo v baze podatkov in kradejo gesla, uporaba MFA zagotavlja dodatno plast zaščite, ki preprečuje nepooblaščen dostop tudi ob kraji gesel.

Mir na dopustu: Uporaba MFA omogoča brezskrbnejše uživanje na dopustu, saj boste vedeli, da so vaši računi dodatno zaščiteni tudi v primeru izgube ali kraje naprav.

 

Praktični nasveti za uporabo MFA in drugi varnostni ukrepi

 

- Omogočite MFA povsod, kjer je to mogoče: Nastavite MFA na svojih e-poštnih računih, družbenih omrežjih, bančnih računih in drugih pomembnih storitvah.

- Uporabljajte varna in edinstvene gesla: Za vsako storitev uporabite drugačno geslo in se izogibajte uporabi preprostih in lahko uganljivih gesel.

- Izogibajte se javnim Wi-Fi omrežjem: Kadar je le mogoče, uporabite mobilne podatke ali varne VPN povezave za dostop do interneta.

- Redno posodabljajte programsko opremo: Poskrbite, da so vse vaše naprave in aplikacije posodobljene z najnovejšimi update-i in patchi.

- Pazite na phishing napade: Bodite previdni pri odpiranju e-poštnih sporočil in povezav od neznanih pošiljateljev. Vedno preverite verodostojnost sporočil.

 

Kibernetske grožnje so med dopustom še bolj izrazite. Z uporabo večfaktorske avtentikacije (MFA) in drugimi varnostnimi ukrepi pa lahko učinkovito zaščitimo svoje podatke in naprave. S pravilno pripravo in previdnostjo bomo brezskrbno uživali na počitnicah, ne da bi nas skrbelo za varnost naših digitalnih življenj.

Upam, da vam je ta zapis v pomoč pri razumevanju kibernetskih nevarnosti med dopustom in pomembnosti večfaktorske avtentikacije. Če imate kakršna koli dodatna vprašanja, se lahko vedno obrnete na nas.