X

BLOG GOV-IS

Izbrane zanimivosti, novice in novitete.

Blog

Od phishing prevar do DDoS napadov. Kako se zaščititi pred spletnimi kriminalci?

Katere so najbolj pogoste oblike kibernetskih napadov in kako se lahko pred njimi na preprost način zaščitimo?

Od phishing prevar do DDoS napadov. Kako se zaščititi pred spletnimi kriminalci?

Kot že tolikokrat rečeno in slišano – kibernetska varnost že dolgo ni več samo priporočilo in predstavlja kar precejšnjo nujo tako pri posameznikih, kot tudi v podjetjih.

Katere vrste kibernetskih napadov so bile v zadnjem letu najbolj pogoste in kako se zaščititi pred njimi?

Tukaj je podrobnejši vpogled v nekatere od najpogostejših kibernetskih napadov in strategije za njihovo obrambo.

 

Napadi s phishingom

Phishing napadi so sofisticirane prevare, pri katerih napadalci uporabljajo (zelo dobro) ponarejen mailing, spletna mesta ali sporočila, ki se zdijo legitimna, vse to pa z namenom pridobiti osebne podatke, kot so na primer gesla in podatki o kreditnih karticah. Napadalci te informacije uporabijo za krajo identitete in/ali povzročitev finančne škode.

 

Zaščita:

Najbolj primerna (pa tudi najbolj enostavna) zaščita je implementacija večfaktorske avtentikacije (MFA), ki zahteva več stopenj dokazovanja identitete pred dostopom do računov.

Tu ne moremo mimo tega, da je najbolj učinkovito seveda izobraziti zaposlene o tem, kako prepoznati znake phishinga, med katere spadajo nenavadne zahteve, tudi napake v slovnici in pa sumljive povezave.

 

Ransomware napadi

Ransomware je oblika zlonamerne programske opreme, ki šifrira podatke na žrtvinem računalniku in zahteva plačilo odkupnine v zameno za ključ za dešifriranje. Napadi so še posebej škodljivi za podjetja, saj lahko povzročijo izgubo pomembnih podatkov in dolgotrajne prekinitve delovanja.

 

Zaščita:

Redne varnostne kopije vseh pomembnih podatkov in shranjevanje na ločeni, varni lokaciji je zelo dobra preventiva – saj vsi poznamo pravilo 3, 2, 1 kajne?

Dostop do pomembnih sistemov in podatkov mora biti omejen samo na tiste uporabnike, ki jih potrebujejo za svoje delo – če je dostop do strežnika odprt vsem, potem se zna zgoditi kakšna nesreča.

 

Napadi na IoT naprave

S povečanjem v internet povezanih naprav po domovih in v podjetjih se povečuje tudi število potencialnih tarč za hekerje. Naprave IoT so pogosto slabo varovane ali praktično brez zaščite, kar omogoča napadalcem, da jih izkoristijo kot vstopne točke v širša omrežja.

 

Zaščita:

Vse naprave IoT naj bodo redno posodobljene z najnovejšimi varnostnimi popravki.

Raba varnih omrežnih protokolov in šifriranje za zaščito podatkov, poslanih med napravami, bi morala biti samoumevna.

 

DDoS napadi

Pri DDoS (Distributed Denial of Service) napadih napadalci uporabljajo veliko število kompromitiranih računalnikov ali naprav za ustvarjanje ogromnega prometa in tako povzročijo preobremenitev ciljnih spletnih mest ali storitev, ter jih na tak način onesposobijo.

 

Zaščita:

Uporaba storitev za ublažitev DDoS napadov, ki lahko absorbirajo in filtrirajo škodljiv promet, preden ta doseže vaše omrežje.

Dobro je tudi pripraviti načrt, kako se odzvati v primeru DDoS napadov, ki mora vključujevati tako tehnične kot komunikacijske strategije.

 

Napadi z izrabljanjem programskih ranljivosti

Napadalci nenehno skenirajo in izkoriščajo ranljivosti v popularni programski opremi, s tem pa pridobijo nepooblaščen dostop ali širijo zlonamerno programsko opremo.

 

Zaščita:

Uporablja programske opreme za samodejno odkrivanje ranljivosti, ki lahko identificira in poroča o potencialnih varnostnih težavah v vaših sistemih (antivirusni program, EDR, XDR, …).

Redno izvajanje simuliranih napadov (penetracijsko testiranje) za odkrivanje in odpravljanje ranljivosti preden jih napadalci lahko izkoristijo.

 

Vzpostavitev robustne kibernetske obrambe zahteva nenehno pozornost, razumevanje trenutnih groženj in proaktivno delovanje. S temi strategijami in orodji lahko znatno zmanjšamo tveganje za kibernetski napad in zaščitimo naše digitalne vire.

Kot strokovnjaki za kibernetsko varnost vam bomo z veseljem svetovali kako zvišati in utrditi zaščito pred kibernetskimi napadi v vašem podjetju.