X

BLOG GOV-IS

Izbrane zanimivosti, novice in novitete.

Blog

Poglobljeno razumevanje pomena varnostnega kopiranja podatkov za podjetja

Podatki so osrednji vir konkurenčne prednosti, izguba podatkov pa je lahko usodna za katero koli podjetje.

Poglobljeno razumevanje pomena varnostnega kopiranja podatkov za podjetja

Varnostno kopiranje podatkov ni več samo tehnološka praksa; je namreč temeljni element poslovne strategije.

Zakaj je varnostno kopiranje ključnega pomena za dobro in uspešno poslovanje podjetja in kako bi naj ga učinkovito izvajali.

 

Pa si najprej poglejmo nekaj ključnih razlogov za varnostno kopiranje podatkov

 

1. Zagotavljanje poslovne kontinuitete: Podjetja so odvisna od dostopnosti svojih podatkov za vsakodnevno operativno delovanje. Varnostne kopije omogočajo, da se poslovanje lahko nadaljuje brez večjih prekinitev tudi v primeru izpada IT sistemov.

 

2. Izogibanje finančnim izgubam: Izguba podatkov lahko privede do neposrednih finančnih izgub zaradi ustavitve proizvodnje, izgube prodaje ali denarnih kazni zaradi neizpolnjevanja pogodbenih obveznosti.

 

3. Zaščita pred pravnimi tveganji: Varnostno kopiranje pomaga podjetjem izpolnjevati zakonske in regulatorne zahteve, kot so GDPR v Evropi, ki zahteva, da podjetja zagotovijo varnost in zaščito osebnih podatkov.

 

Tehnike in strategije varnostnega kopiranja

 

1. Rednost in avtomatizacija: Redno in avtomatizirano varnostno kopiranje zmanjša možnost človeške napake in zagotavlja, da so podatki shranjeni na najnovejšem stanju brez potrebe po ročnem posredovanju.

 

2. Preverjanje integritete: Regularno testiranje in preverjanje varnostnih kopij je nujno, da se zagotovi, da so podatki popolni in jih je mogoče obnoviti.

 

3. Upoštevanje 3-2-1 pravila: Ta pristop priporoča, da imate vedno tri kopije podatkov, shranjene na dveh različnih medijih, pri čemer je ena kopija na lokaciji izven sedeža podjetja. To močno zmanjšuje tveganje izgube podatkov zaradi nepričakovanih incidentov – naravne nesreče, požar, kibernetski napad, …

 

4. Šifriranje: Šifriranje varnostnih kopij zagotavlja dodatno varnostno plast, ki ščiti podatke pred nepooblaščenim dostopom, še posebej, če so podatki shranjeni v oblaku ali na drugih oddaljenih lokacijah.

 

5. Optimizacija stroškov: Glede na velikost in vrsto podatkov lahko podjetja izberejo med različnimi rešitvami za varnostno kopiranje, ki ponujajo različne cene in stopnje dostopnosti. Tako lahko za podatke, ki jih ne potrebujemo vsak dan ali takoj uporabimo manj drago in počasnejšo obliko shranjevanja.

 

Implementacija varnostnega kopiranja

 

Da bi zagotovili učinkovitost strategije varnostnega kopiranja, je ključno, da podjetja razvijejo celovit načrt, ki vključuje:

 

- Določitev ključnih podatkov: Prepoznati je potrebno kateri podatki so kritični za poslovanje in potem zagotoviti, da so ti podatki prednostno zavarovani.

- Periodični pregledi: Redno preverjanje in posodabljanje politike varnostnega kopiranja, da se odražajo spremembe v poslovnem okolju in IT infrastrukturi.

- Usposabljanje zaposlenih: Zagotovljanje ozaveščenosti zaposlenih o pomenu varnostnega kopiranja in ustreznem ukrepanju v primeru potrebe po obnovitvi podatkov.

 

Varnostno kopiranje podatkov torej ni samo tehnična potreba, ampak predstavlja ključno komponento strategije za zmanjševanje poslovnih tveganj. Pravilno izvedena strategija varnostnega kopiranja zagotavlja, da podjetje ostane odporno in uspešno tudi v nepredvidljivih razmerah.

 

Kot strokovnjaki za kibernetsko varnost se z našimi strankami poslužujemo politike varnostnega kopiranja podatkov 3-2-1, ki jo prav tako priporočamo vsem ostalim. Za te potrebe si lastimo lasten oblak, strežniki pa so locirani na strogo varovani in varni (protipotresno, protipoplavno, protipožarno) lokaciji v Sloveniji.

Kontaktirajte nas, v kolikor imate kakšno vprašanje.